News

Auction "Collectibles"

On October 12th & 13th Gert Voorjans will be auctioning his private & personal collection of objects, art, furniture & artifacts spanning over 25 years. For this occasion the non-catalogue "Collectibles" was published with Lannoo in collaboration with Bernaerts Auctioneers.
Project

Gert Voorjans x Jim Thompson

Jim Thompson has collaborated with interior and architectural extraordinaire Gert Voorjans to create an exuberant fabric collection. Sharing Jim Thompson’s penchant for vibrance, colour is a key component of Gert’s designs. His schemes are notoriously unconventional, always innovative and surprising. Gert Voorjans for Jim Thompson is no exception, aiming to seductively lure interior designers to embrace exciting and daring combinations in their projects. A whole spectrum of colours have been mixed together in order to create inviting rooms that are warm, artistic, livable, and one of a kind.
Project

Cosmopolitan Maximalism

London, Paris, Shanghai? There are no clues to indicate that this flat is in Ghent’s historic city centre. It feels more as if it is situated in the 16th-century Quartier Latin, where Napoleon once resided during his stay in the Belgian city during the early 19th century. The flat even overlooks the pump where his horses would have been watered. Voorjans was determined to create a cosmopolitan pied-à-terre, a trendy and luxurious residence that would be right at home in any world-class metropolis.
Project

Staircase Filled With Life

The central staircase in the Antwerp townhouse from 1900 immediately reveals that early bourgeois lifestyle. The *escalier d’apparat* was an architectural status symbol, intended to make an impression. The entire residence is constructed around the staircase. The various flats and bureaus of the building’s occupants open onto that majestic stairwell. The glass-domed cupola provides daylight access to all storeys along the stairs. Voorjans reinterpreted that skylight here with a contemporary photo installation by Wouter Deruytter.
Project

AD Intérieurs

For the 2017 edition of AD Intérieurs held at La Monnaie de Paris, Voorjans imagined a dressing room-like setting reminiscent to some of Balthus’ paintings like "Japonaise au miroir noir" and "La chambre turque", but with the grandezza of Palazzo Valguarnera Gangi’s ballroom as featured in *Luchino Visconti’s Il gattopardo*. With the Parisian apartment of the great ballet dancer and choreographer Rudolf Nureyev as a source of inspiration.
Project

Liz Marcus

Maruani Mercier suggested a unique collaboration between Gert Voorjans and the American artist Liz Markus. Liz Markus cannot predict how her work will ultimately look. Using acrylic on unprimed canvas, she lets the colours bleed, drip and collide. Then, as the painted surface dries, the image starts to spread. Markus extraordinary skill and experience result in a painting similar to a watercolour, if not for the fact that acrylic leaves no room for mistakes. Her work is full of vibrant colours and references, giving it a pop culture feel. Markus is mostly inspired by strong women, dressed in the latest fashion and posing in beautiful rooms.
Project

ENES

Project

AD Intérieurs

In 2016, Gert Voorjans was invited to participate in the AD Intérieurs exhibition at La Monnaie de Paris. For the occasion, 10 leading interior designers were asked by the prestigious interior design magazine to stage works of art, precious objects and curiosities in a living space. Gert Voorjans created a ‘bureau d’homme’, suggesting a dreamy journey from Tibet to Paris via Venice. The selection of furniture and objects symbolize each stage of the odyssey. But how to awaken Venetian antiques, Art Deco or 18th century French pieces? For Voorjans, the answer lies in colour. The violet coloured walls, red fitted sisal carpet and green mirrored ceiling electrify the room, defining an intense and concentrated universe of nomadic elegance.
Project

Schloss With Flair

Transforming a stiff, unyielding late-medieval fortress into a dynamic family home: that was the challenge that Gert Voorjans faced in the Bavarian town of Coburg. The commission was anything but obvious: the moated Schloss had in no way been renovated to current standards of residential convenience. Once the seat of an aristocratic family, the oldest section of the house dates back as far as the 16th century. However, various ad-hoc adaptations and expansions that were started in the 20th century had left the property an eclectic hodge-podge of architectural styles.

Selected Projects